Dick Simonis

Werk 193, gemengde techniek, 3,74 x 1,04 x 2,18 meter, Bijlmerbajes, Amsterdam

De installatie Werk 193 werd gerealiseerd in een cel van de voormalige Bijlmerbajes te Amsterdam, Nederland. De cel heeft afmetingen van 4,50 meter diep bij 1,80 breed en 2,56 meter hoog en heeft de karakteristieken en afmetingen van isoleercellen in dit oude gevangeniscomplex. Werk 193 was een archetypische huisvorm die bestond uit een houtconstructie, bekleed met kunststof foliestroken.

Het huis kon alleen betreden worden door via de resterende celruimte (38 cm breed) rond de huisvorm te lopen om dan via de gefixeerde voordeur binnen te gaan. Binnen domineerde de donkergrijze kunststof die werd aangelicht door twee kleine, geelkleurige lampjes en in dat licht werden ook een ouderwetse stoel, twee luxe klompen en andere attributen zichtbaar die herinneren aan de buitenwereld.

De toegevoegde insluiting van het huis zorgde voor een aangename binnenruimte, onttrok de gevangene aan de blikken van de cipiers en in tegenstelling tot wat de bezoeker zou verwachten, wekte het kleinere huis de indruk dat de celruimte vergroot was.

 

 Work 193, mixed media, 3.74 x 1.04 x 2.18 meters, 2017, Bijlmerbajes, Amsterdam, The Netherlands

 The installation Work 193 was realised in a cell of the former prison Bijlmerbajes in Amsterdam, The Netherlands. The cell measured 4,5 meters deep, 1.80 wide and is 2.56 meters high. It had the characteristics and dimensions of cells meant for solitary confinement in the old prison building. Work 193 had the form of an archetypical house and consisted of a wooden structure covered with strips of plastic foil.

The house could only be entered by walking around it completely through the narrow gap of 38 centimetres that was left around it between the prison walls and the house. Back at the front the fixed door was just open enough to show slender visitors in. The dark grey interior was lit by two small yellowish lamps that were lighting an old chair, two Dutch wooden shoes and other small attributes referring to the outside world.

The extra enclosure of the house created a pleasant interior, withdrew the prisoner from control in his own world and in contrast to what the visitor would expect, the smaller house made the impression that the surrounding cell space was enlarged.

werk193-bijlmerbajes2017alowres
werk193-bijlmerbaj...
werk193bijmerbajes2017interieurlowres
werk193bijmerbajes...
werk193cellengangcel13
werk193cellengangc...
werk193interieur1lowres
werk193interieur1l...
 
 
Powered by Phoca Gallery